טכנולוגיה וחדשנות
31/10/2023

IAAS[תשתית כשירות] - מה זה? ואיך זה פועל?

https://www.voicenter.com/media/z52mk4ko/voicenter-5.jpg
ניצן גוטמן | מנכ"ל מייסד-שותף
6 דקות

IaaS הוא סוג של מוצר מחשוב ששוכרים במודל מיוחד – מודל מחשוב הענן, וזאת במקום בעלות על מחשוב פנימי מקביל בעסק. מדובר בנקודת מבט שמרחיבה אפשרויות, פותחת הזדמנויות ומחייבת חשיבה רעננה וחדשנית. אז מה זה בעצם IaaS? איך הוא פועל ומהם היתרונות שלו? במאמר שלפניכם נענה על כל השאלות האלה ועוד. בואו נתחיל.

 

מה זה IaaS?

IaaS הם ראשי התיבות Infrastructure as a Service. בעברית מקובל הכינוי "תשתית כשירות" ובאנגלית מאייתים זאת פעמים רבות IaaS. זו היא אחת הקטגוריות הנפוצות ביותר של "שירותי ענן", ובה עסקים שוכרים שימוש במשאבי מחשוב בסיסיים וספציפיים, למשל נפח אחסון או שרתים.

 

איך IAAS פועל?

אפשר לתאר בצורה תמציתית את הצורה שבה הוא פועל, מנקודת מבט של עסק שמשתמש בו, לפי השלבים האלה:

  • העסק שוכר מספק שירותי IaaS לפי הצורך, וזאת במקום לרכוש חומרה ותוכנה למטרה זו לשם התקנה פנימית בעסק.
  • כעת העסק יכול להתחיל להשתמש בשירותי ה-IaaS מיידית. הגישה היא דרך חיבור אינטרנט סטנדרטי, כך שכל עסק ממוצע כבר ערוך לכך. למה מתחברים בעצם? מתחברים לחוות שרתים מרוחקת של הספק, ובה נמצאים משאבי ה-IaaS השונים. ביניהם לבין הלקוח נמצאות מערכות וירטואליזציה וניהול אשר הופכות את הכול לפשוט לשימוש, קל ומהיר. כמו לעבוד מול מחלקת מחשוב פנימית בעסק, רק שבמקום חדר שרתים בתוך העסק כאן מדובר בספק ענן באינטרנט.
  • הלקוח ישלם פעם בחודש כאשר התשלום הוא רק בהתאם להיקף המשאבים שצורכים בפועל.
  • אם נדרש שינוי במשאבים, אפשר לעשות זאת בקלות ובמהירות. לרוב כל היקף משאבים אופייני נוסף שדרוש לעסק נגיש במהירות. וזאת בשונה ממצב של מחשוב פנימי בעסק שבו הרחבת משאבים דורשת רכישתם והתקנתם. אם דרישות המשאבים מצטמצמות, התשלום מצטמצם בהתאם. שוב – בשונה ממחשוב פנימי בעסק, זה לא אומר שיהיו בעסק משאבים לא מנוצלים (מאחר שהמשאבים שבשימוש הם אצל ספק הענן ובבעלותו), כך מושגים יעילות מרבית וגם חסכון כספי ניכר.

 

היתרונות של IaaS

מאחר שמדובר בשירותי ענן, באים כאן לידי ביטוי היתרונות האופייניים להם. תוכלו להתרשם מהם למשל בהקשר של 6 סיבות טובות להעביר את התקשורת הארגונית לענן. ספציפית, בולטים במיוחד היתרונות הבאים:

  • צמצום עלויות – צמצום חומרה ותוכנה פנימיים ועלויותיהם כולל עלויות תחזוקה, שדרוגים, טיפול בתקלות, כוח אדם מקצועי ועוד.
  • פינוי משאבים – יכולת להפנות משאבים שנחסכו בכסף, בכוח אדם ועוד, לאפיקים אחרים המתייחסים יותר לליבה העסקית או שחשובים לעסק.
  • מהירות וגמישות – האצת תהליכי יצירת או הרחבת סביבות עבודה. מערך המחשוב של העסק יהיה פשוט יותר ויהיה קל יותר להכניס בו שינויים.
  • סיוע לתכנון – מצב זה מקל על תכנון לטווח ארוך בפן הכספי ובכלל.
  • עדכניות וחדשנות – מי מעדכן את המחשוב שלכם? משדרג אותו לגרסאות החדשות, משוכללות ובטוחות ביותר? בכל הנוגע לשירותי IaaS, ספק הענן מטפל בכך במילא מאחורי הקלעים.
  • שרידות משופרת – תודות ליתירות מערכות אצל הספק. כמו כן, מאחר שהשירותים מרוחקים פגיעה בעסק עצמו לא פוגעת בהם.

 

למי IaaS מיועד?

אפשרויות השימוש בכך רבות. עם זאת, הצרכנים האופייניים של IaaS הם לרוב אנשי תשתיות מחשוב ופיתוח – אם מדובר במחלקת מחשוב בעסק שאולי רוצה תשתית אמינה ומשתלמת להפעלת מערכת ERP, או אולי אנשי DevOps או מנהלי בסיסי נתונים.

 

האם יש האפשרויות הנוספות מלבד IaaS?

בעולם מחשוב הענן לא חסרים מונחים ווריאציות על הביטוי "as a Service". לא מדובר במדע מדויק, אלא יותר במוסכמות לשוניות שהתגבשו עם הזמן. לצד מונחים נקודתיים מאוד כגון DaaS (שולחן עבודה כשירות) ישנה חלוקה מקובלת לכמה סוגי על של מחשוב ענן. IaaS הוא אחד מהם ומלבדו מקובל להתייחס בעיקר לשני המונחים האלה:

  • Software as a Service – תוכנה כשרות או SaaS, שהוא סוג שירותי הענן הנפוץ ביותר.
  • Platform as a Service – המונח PaaS מתייחס לחבילות של משאבים שהן פלטפורמות כשרות, למשל סביבה מוכנה בענן למפתחי תוכנה.

 

לסיכום

IaaS מרחיב אפשרויות לכל עסק ולכן חשוב להכיר אותו ובהחלט כדאי לנסות!

פוסטים נבחרים

מטוס נייר אדום

אם לא תרשמו, איך תגלו את החידושים ?

אם תרשמו, נדאג לשלוח לכם רק חדשות שמעניינות את העסק שלך