טכנולוגיה וחדשנות
31/10/2023

מה זה SaaS? כל מה שצריך לדעת על תוכנה כשירות

https://www.voicenter.com/media/uk2j5fvw/voicenter-4.jpg
ניצן גוטמן | מנכ"ל מייסד-שותף
6 דקות

SaaS הוא מושג מתוך שירותי הענן, והשאלה מה המושג הזה אומר עולה לא פעם אצל מי שחדש בעולם הזה. האם זו תוכנה, שירות או גם וגם? SaaS הם ראשי התיבות Software as a Service או בעברית תוכנה כשירות. המונח מתייחס בעצם לצריכת תוכנות דרך האינטרנט כשירות ענן. למעשה, זהו סוג שירותי הענן הבולט ביותר שבו עושים שימוש רב עסקים ואפילו אנשים פרטיים. במאמר הזה ניתן את כל הפרטים על שירות זה.

 

מה זה SaaS?

התשובה הפשוטה ביותר על השאלה מה זה SaaS היא השוואה שלו לשימוש רגיל בתוכנה. זה אותו הדבר רק שלרוב SaaS דורש חיבור אינטרנט ומבוצע דרך דפדפן. המשמעות המעשית היא שלא צריך לרכוש לשם כך רישיונות תוכנה, להתקין אותה ולעדכן אותה בהמשך – במקום זאת רוכשים מנוי מספק השירות בעבור תקופה מוגדרת. בשלב זה תוכלו גם להבין בקלות מהי חברת SaaS. חברה כזו בעצם היא חברה שמספקת שירותים כגון מוקד טלפוני בענן. חברה כזו מטפלת בכל התשתיות שדרושות לשם צריכת השירות שהיא מציעה, מתחזקת אותן, משדרגת וכדומה. כל זאת לא צריך לעניין את הלקוח שמנקודת מבטו רק צורך את השימוש במערכת מרחוק.

 

מבחינה היסטורית נוכל לראות שלושה שלבים בולטים בהתפתחות ה-SaaS:

  1. שנות השישים – בשנים אלה המחשוב העסקי היה בראשית דרכו והתבסס על מחשוב פנימי בתוך העסק. מבחינה מסוימת מה שהזכיר שירותי ענן היו שירותים בודדים, כגון שירותים מסוימים אשר הציעה IBM. כמו כן, היה מיקור חוץ כגישה עסקית אשר מחפשת להוציא פעילויות עסקיות לא חיוניות לספק חיצוני.
  2. שנות התשעים – בתקופה זו האינטרנט נכנס לתמונה בהדרגה. בכך נפתחה הדלת לחיבור מהיר וקל של כל עסק ממוצע אל שירותים שמציעים ספקי מחשוב. התקשורת הדרושה לשם כך הלכה והשתכללה, עלויות השימוש בה הוזלו בהדרגה, האמינות השתפרה והמהירויות גדלו בהתמדה. שלב זה היה משמעותי במיוחד, מאחר ששירותי ענן דורשים הרבה יותר מאשר יכולת להתחבר לשירות מרחוק. הם מחייבים אמינות מאחר שעסקים חייבים להבטיח המשכיות עסקית. הם גם מחייבים מהירות כדי שהפעילות בענן תהיה פרודוקטיבית באמת.
  3. שני העשורים האחרונים – במהלך תקופה זו שירותי הענן הוצגו לציבור היותר רחב, צברו בשלות והיצע ולבסוף הגיעו למצבם הנוכחי הפופולארי. בדרך לכך הם היו צריכים לעבור משוכות רבות ולהוכיח את עצמם בשטח. ההשוואה הבסיסית הייתה כמובן למצב הקיים של שימוש במחשוב פנימי. קודם כל מתוך השאלה האם ולמה כדאי בכלל לעבור אליהם? האם הם מסוגלים להיות משתלמים יותר? פשוטים יותר לשימוש? הזמן וניסיונם של עסקים רבים כבר הוכיחו שבמצבים מסוימים התשובות לכך חיוביות.

 

מהם היתרונות של תוכנה כשירות?

תוכנה כשירות מציעה לעסקים יתרונות רבים ולכן כדאי למשל להעביר את התקשורת הארגונית לענן. עסקים יימצאו ששירותים אלה עדיפים מבחינתם על מחשוב פנימי תודות ליתרון כזה או אחר. אך אלה הם היתרונות אשר לרוב בולטים ביותר:

 

חסכון כספי ניכר

כל שירות SaaS שצורכים מצמצם את הצורך בתוכנות בתוך העסק ובחומרה שדרושה בכדי להפעיל אותן. כך גם לגבי עלויות נלוות מסוגים שונים, כגון המקום שתופס הציוד, מערכת מיזוג וכוח האדם המקצועי שמטפל בו – כל אלה עולים לא מעט כסף.

 

פישוט הניהול

SaaS מפשט את הניהול הטכני והכספי של המחשוב. אלה כמה נקודות שבהן הדבר מתבטא: SaaS מעביר אתכם ממודל של בעלות למודל של שכירה, על השלכותיו הכספיות החשובות. ציוד מחשוב בבעלות העסק עובר פחת הדרגתי בערכו הכספי וגם דורש תחזוקה מתמדת, תיקון תקלות ושדרוגים. בתכנון לעתיד בשביל אגף המחשוב, פשוט יותר לתכנן באשר לשכירות מאחר שאלה הוצאות ידועות מראש.

 

גמישות רבה בשימוש

SaaS מאפשר לשנות את אופן השימוש בשירות במהירות ובקלות. לשנות היקף משאבים שנצרכים ואת אופן השימוש בשירות. חלק ניכר ממה שדרוש כדי לממש זאת מתרחש מאחורי הקלעים מבחינת צרכני השירות ובאופן מידי.

 

קלות יישום

לרוב, התחלת שימוש בשירות SaaS היא פשוטה ומהירה, והיום השירותים האלה "בשלים" מאוד. ישנה יכולת להעביר נתונים מהמחשוב הפנימי למערכת בענן בקלות, ובכלל לתת מענה מהיר לאתגרים כאלה ואחרים שאולי נראים לכם כמחסום לשימוש.

 

נגישות מרבית

השירות זמין תמיד מכל מיקום גאוגרפי. הדבר מסייע למי שעובדים מרחוק, מהדרכים או מהבית ואף במקרי חירום שונים.

 

רמה גבוהה תמיד

שירות מחשוב שצורכים מספק SaaS טוב, יהיה מבוסס על מערכות מתקדמות ובאיכות גבוהה. הן גם תהיינה מעודכנות באופן מתמיד. SaaS אף עשוי לאפשר שימוש ביכולות מחשוב אשר אולי לא היה משתלם לכם ליישם באמצעות מחשוב פנימי. אלה הן לרוב יכולות המחשוב היותר מתוחכמות ויקרות.

 

דוגמאות לחברות SaaS

לפניכם דוגמאות לכמה חברות SaaS בולטות:

 

מיקרוסופט

מבחינת עסקים, מיקרוסופט בוודאי בולטת מאוד. כך גם חבילת אופיס שלה אשר זמינה היום גם כשירות ענן.

 

אורקל

Oracle היא דוגמה נוספת לספקית מחשוב עסקי ותיקה וגדולה אשר הסתגלה לעולם שירותי הענן. זאת בין השאר באמצעות הצעת שירות Oracle Cloud לעסקים.

 

אמאזון

Amazon Web Services (AWS) בולטת מאוד בתחום שירותי הענן לעסקים, בשירותים כגון אחסון, דואר אלקטרוני וכלי פיתוח.

 

Salesforce

דוגמה בולטת לחברת SaaS אשר מתמחה בנושא הספציפי של ניהול קשרי לקוחות (CRM).

 

GoTo Meeting

עוד חברה מתמחה ובמקרה זה – בשיתוף פעולה מקוון בפגישות, ועידות ווידאו. זהו כמובן סוג שירותים חשוב מאוד לעסקים וכך גם היכולת לגשת אליו מכל מקום בעולם ובקלות.

 

שאלות נפוצות

 

מה ההבדל בין ענן ל-SaaS?

המונח SaaS מתייחס לסוג אחד של שירותי מחשוב (במקרה זה סוג שמקביל לתוכנות רגילות), שאפשר לצרוך מרחוק במודל שירותי ענן.

 

מהם החסרונות של SaaS?

צריכת מחשוב במודל זה מצמצמת את השליטה מבחינת הלקוח ומגדילה את התלות בחיבור האינטרנט ובספק. עשויים להיות לכך גם סיכוני אבטחה ופרטיות וכן השלכות של תאימות לרגולציות.

 

מה זה iaas?

תשתיות כשירות או Infrastructure as a Service (iaas), הן שירותי ענן שמספקים תשתיות מחשוב בסיסיות כגון שרתים או אחסון.

 

לסיכום

אין ספק, כי SaaS ימשיך להיות תחום מחשוב אטרקטיבי מאוד לעסקים. לכן, לכל עסק מודרני וחכם כדאי להכיר זאת היטב ולנצל את היתרונות.

פוסטים נבחרים

מטוס נייר אדום

אם לא תרשמו, איך תגלו את החידושים ?

אם תרשמו, נדאג לשלוח לכם רק חדשות שמעניינות את העסק שלך