טכנולוגיה וחדשנות
31/10/2023

IOT [האיטרנט של הדברים]: מה זה? ואיך זה יתרום לעסקכם?

https://www.voicenter.com/media/ryqjvn2b/voicenter-3.jpg
ניצן גוטמן | מנכ"ל מייסד-שותף
6 דקות

IOT הוא אחד המונחים הבולטים ביותר בעולם הטכנולוגיה בשנים האחרונות. הוא גם בין המונחים היותר "מסתוריים" והפחות מובנים לציבור הרחב, אבל הוא לא חייב להיות מסובך. IoT הוא כינוי מקובל לסוג שימוש מיוחד באוסף של טכנולוגיות. לפני שנסביר מה זה בפועל רצוי להבין מה זה לא – לא מדובר ברשת אינטרנט נפרדת ("של הדברים") אלא ברשת מקומית המחברת בין "דברים" שונים ועל תקשורת מולם דרך האינטרנט. המונח IoT גם לא מתייחס למוצר מדף אחד שרוכשים כפי שהוא, אלא הוא דורש חיבור של כמה רכיבי חומרה ותוכנה נפרדים למכלול שנוכל לתאר כמערכת IoT. במקרים רבים יש מערכות כאלה שלא מכונות בכלל בשם IoT, במקרים אחרים מונח זה מוצמד באופן חופשי למדי למערכות שונות, פשוט מאחר שזה נשמע חדשני ומרשים.

 

מהו האינטרנט של הדברים?

המונח האינטרנט של הדברים (Internet of Things או IoT) הוא למעשה מונח כללי המתאר סוג מערכות מסוים. ה"דברים" עשויים להיות התקנים אלקטרוניים מסוגים רבים, חיישנים שונים ועוד. בדרך כלל ההתקנים מחוברים דרך האינטרנט אל מערכת עיבוד מידע ושליטה. המערכת עשויה להשתמש ב"דברים" שבשטח רק כדי לקבל מידע. היא עשויה גם לבצע פעולות שונות באמצעות טכנולוגיה שגם היא חלק מהדברים, למשל ניטור מרחוק של טמפרטורה במבנה ושינוי מצב מיזוג האוויר בהתאם.

 

הטכנולוגיות לפיתוח iot

כדי לממש פרויקטים מסוג האינטרנט של הדברים, יש לשלב טכנולוגיות מסוגים שונים, חומרה, תוכנה ותקשורת. בכל אחד מתחומים אלה יש היום עושר של אפשרויות, כולל כאלה אשר תוכננו מראש עבור עולם זה. בין השאר יש שירותי ענן שונים, אשר מסייעים לנהל התקני IoT. האפשרויות רחבות ביותר והכול תלוי באופי הפרויקט הספציפי ובדרישות שהוא מעלה. ממחיש זאת אפילו האלמנט המאוד בסיסי של חיישנים – יש מגוון גדול של סוגי חיישנים כאלה ובכל אחד מהם אין-ספור יצרנים ומוצרים. נושא משני וחיוני בהקשר זה הוא ניתוח מידע. החיישנים עשויים להעביר כמויות מידע גדולות מאוד הדורשות יכולת לטפל בהם ביעילות. אם מעוניינים לנתח אותן במהירות האפשרית זהו אתגר נוסף. כל זאת, מקבל ביטוי במה שמכונה big data, אשר בשבילו פותחו בשנים האחרונות פתרונות רבים ויעילים. כך שבסך הכול מי שמעוניינים לפתח פתרונות IoT, יימצאו שעומד לרשותם כל הדרוש. למעשה יש אם כבר יותר מדי אפשרויות – אין סטנדרט טכנולוגי אחד שאימצו כולם אשר מפשט את הפיתוח, זה כשלעצמו אתגר שמוסיף מורכבות.

 

דוגמאות ליישום של iot

הדוגמאות ליישום של תחום זה רבות מאוד ומגוונות. אלה כמה מהבולטות שבהן:

  • "בית חכם" – שילוב חיישנים שונים בבית וכן מנגנוני הפעלה מרחוק. תודות לכך אפשר לנהל את פעילות התקני החשמל באופן מתוחכם מהרגיל. יש לכך השלכות שונות לחסכון באנרגייה, להתאמת הפעילות באופן מרבי לדרישות משתמשי המבנה, לשיפור האבטחה ועוד.
  • תחזוקה פרואקטיבית – שימוש בחיישנים בכדי לנטר מצב של חלקים במכונה. למשל ניטור מצב רכב באופן מתמשך כדי לזהות בשלב מוקדם ככל האפשר סימנים לתקלה מתפתחת. כך אפשר לבצע תחזוקה מונעת עוד לפני התפתחות תקלה משמעותית.
  • חקלאות – חקלאות היא תחום שתלוי מאוד בתנאי מזג האוויר. אם מבצעים למשל השקיה לפי מידע מחיישנים שונים בשטח, עשויים לצמצם בזבוז מים ולמקסם תועלת, מבחינת תרומת ההשקיה לגידול הצמחים.
  • רפואה – אינטרנט של הדברים יכול לסייע לניטור מצבו הרפואי של חולה, זאת באמצעות חיישנים אשר מחוברים לגופו או בעזרת מוצרי מחשוב לביש.
  • תחבורה – אפשר להשתמש בחיישנים כדי לנתח מצב תעבורה בכביש ולהתאים לכך את פעולת הרמזורים. אפשרות נוספת היא שלטי הגבלת מהירות אלקטרוניים שהמהירות שתוצג בהם תתחשב במידע מהחיישנים.
  • מקרר "חכם" – דוגמה אנקדוטלית אך מעניינת היא מקרר שלו חיישנים שמחובר לאינטרנט. כך אפשר לדעת מרחוק את מצב תכולתו ולדעת למשל אם צריך לקנות משהו בדרך הביתה.

 

איך iot יכול לעזור לעסק?

לעסקים, נושא זה פותח כמה הזדמנויות ותועלות מעניינות:

  • ניטור מרחוק – חישה מרחוק של מה שמתרחש בשטח מסייעת למערכות בקרה מסוגים רבים. היא מאפשרת תגובה מהירה ויעילה, כפי שזה מתבטא למשל במסגרת שירותי ניהול רשתות אינטרנט וסייבר ארגוניים או מענה לאבטחת מידע בעולם הטלפוניה.
  • שיפור הבנת המתרחש בעסק – הניטור המרוחק גם מספק להנהלה הבנה טובה יותר של המתרחש בפועל בעסק. בייחוד בעסקים גדולים עשוי להיות חוסר ידע משמעותי בהנהלה באשר לאופן שבו הדברים מתנהלים בשטח. לעיתים מה שפותר זאת הוא שיפור התקשורת מול עובדים, אך לעיתים, חיישנים אוספים ומציגים את המידע השימושי שחסר.
  • יכולת להגיב בזמן אמת – לעיתים נדרשת באופן פעולת העסק תגובה מהירה או שיש בכך ערך מוסף מיוחד. IoT עשוי לסייע להשיג זאת.
  • פיתוח עסקי – יכולת להציע שירותים ומוצרים מסוגים חדשים, בהתבסס על המידע שמושג ממערכות כאלה. למשל שירותי חיזוי מזג אוויר מקומיים שבשבילם מקימים תחנת חיישני מזג אוויר במיקום מסוים.
  • ניהול תהליכי עבודה פיזיים – פס ייצור למשל, הוא מנגנון שכולל חיישנים רבים ופועל באופן גמיש בהתאם למידע שמתקבל מהם.
  • ניהול מלאי – ניהול מלאי העסק יכול להסתייע במערכות IoT. יש היום מחסנים שבנויים באופן מתקדם מאוד מבחינת מחשוב ואוטומציה.

 

שאלות נפוצות

מה זה האינטרנט של הדברים?

בתמצית, מדובר בהטמעת אלקטרוניקה בחפצים בעולם הפיזי בחיבור בין מכשיר למכשיר ו/או למערכות מחשוב שונות, כדי לנהל אותם טוב יותר.

 

מהם היתרונות של iot?

היתרונות הפוטנציאליים מגוונים ותלויים באופן היישום. לדוגמה: IoT מקל על ניהול דברים מרחוק. זהו היבט חשוב על רקע מגמות כגון המעבר לשירותי ענן (למשל העברת התקשורת של העסק לענן). הוא מאפשר להגיב בזמן אמת. אפשר גם להשתמש בו לשם אופטימיזציה של פעילות של מכשירים שונים ולהשגת חסכון בעלויות ההפעלה.

 

איך התפתח האינטרנט של הדברים?

התפתחות ה-IoT הייתה תהליך הדרגתי בעשורים האחרונים, כחלק מהתפתחות עולמות האלקטרוניקה והמחשוב. לא מדובר בטכנולוגיה אחת, ולכן התפתחות זו היא למעשה שילוב התפתחויות שונות בתקשורת (אינטרנט ורשתות אלחוטיות), חיישנים, ניתוח מידע ועוד.

 

לסיכום

אנו נמצאים כעת בשלב התפתחות מתקדם של עולם הטכנולוגיה. במסגרתו IoT מציע אפשרויות אטרקטיביות מאוד לעסקים אשר ידעו להשתמש בכך באופן חכם.

פוסטים נבחרים

מטוס נייר אדום

אם לא תרשמו, איך תגלו את החידושים ?

אם תרשמו, נדאג לשלוח לכם רק חדשות שמעניינות את העסק שלך